Обадете се сега

КОНТРОЛЕН СПИСЪК ЗА ПОДДРЪЖКА НА СТРОИТЕЛНО ОБОРУДВАНЕ: ИЗЧЕРПАТЕЛНО РЪКОВОДСТВО

 • by admin
 • 31.07.2023
 • 272 прегледа

1. ПОДГОТОВКА ПРЕДИ ПОДДРЪЖКАТА

Преди да се потопите в действителните процедури за поддръжка, е важно да се уверите, че всички подготвителни дейности преди поддръжката са извършени старателно.

1. СЪБИРАНЕ НА РЪКОВОДСТВА ЗА ОБОРУДВАНЕ И ДОКУМЕНТАЦИЯ 

Една от началните стъпки в подготовката за поддръжка на оборудването е събирането на всички съответни ръководства и документация, предоставени от производителя на оборудването. Тези ръководства съдържат ценна информация относно графици за поддръжка, препоръчителни процедури и технически спецификации, специфични за всяка машина. Запознаването с тях е от решаващо значение, тъй като те са изчерпателна справка през целия процес на поддръжка.

2. РАЗБИРАНЕ НА ПРЕПОРЪКИТЕ ЗА ПОДДРЪЖКА НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ 

Производителите са експерти в своето оборудване и са инвестирали значителни ресурси в разбирането на изискванията за поддръжка на своите машини. Ето защо е важно внимателно да проучите и разберете техните препоръки.

Тези препоръки обикновено включват насоки за рутинни проверки, точки на смазване и графици за подмяна на основни компоненти. Спазването на указанията на производителя гарантира, че поддръжката се извършва в съответствие с най-добрите практики, увеличавайки максимално производителността на оборудването и минимизирайки риска от неочаквани повреди.

СГЛОБЯВАНЕ НА НЕОБХОДИМИТЕ ИНСТРУМЕНТИ И ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА 

Преди да започнете работа по контролен списък за превантивна поддръжка на тежко оборудване, уверете се, че всички необходими инструменти са лесно достъпни и в добро работно състояние. Те могат да включват:

 • Гаечни ключове
 • Отвертки
 • Манометри
 • Специализирано оборудване, специфично за определени машини.

Освен това ще ви трябват лични предпазни средства (ЛПС), като например:

 • Ръкавици
 • Предпазни очила
 • Каски

Те предпазват персонала по поддръжката от потенциални опасности.

2. ЕЖЕДНЕВЕН КОНТРОЛЕН СПИСЪК ЗА БАГЕР (И ПОДОБНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА)

Втората част от контролния списък за поддръжка на строително оборудване е ежедневна проверка. Като го интегрират в редовни операции, компаниите могат да установят проактивен подход за поддръжка, който смекчава потенциалните проблеми.

1. ПРОВЕРКА НА НИВАТА НА ТЕЧНОСТТА

Проверката на нивата на течности, включително масло, охлаждаща течност и хидравлична течност, е основен приоритет в ежедневния списък за проверка на багера. Адекватните нива на течността са от съществено значение за гладката работа на оборудването и за предотвратяване на прегряване или повреда на критични компоненти. Ниските нива на течността могат да доведат до ускорено износване, което води до скъпи ремонти и престой.

2. ПРОВЕРКА НА НАЛЯГАНЕТО И СЪСТОЯНИЕТО НА ГУМИТЕ 

Проверката на налягането и състоянието на гумите е незаменима част от ежедневния списък за проверка на багера. Правилно напомпаните гуми осигуряват стабилност, сцепление и равномерно разпределение на теглото, като оптимизират ефективността и намаляват разхода на гориво. Освен това проверките на гумите позволяват на операторите да откриват пробиви, срязвания или други повреди, които биха могли да компрометират стабилността и безопасността на оборудването.

3. ПРОВЕРКА НА СВЕТЛИНИТЕ И СИГНАЛИТЕ 

Проверката на светлините и сигналите е от решаващо значение за поддържането на безопасна работна среда, особено когато строителните дейности се простират в условия на слаба светлина или по време на нощни смени. Функционалните светлини и сигнали осигуряват ясна видимост на движението на оборудването, предотвратявайки инциденти и сблъсъци с други машини или работници.

С голямо разнообразие от резервни части в техния арсенал, можете да закупите висококачествени светлини от MAQ Parts. Те предлагат ярък лъч, който е енергийно ефективен и осигурява ясна видимост на строителната площадка. 

4. ГАРАНТИРАНЕ НА ПРАВИЛНОТО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА ФУНКЦИИТЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ 

Функции за безопасност като резервни аларми, предпазни колани, бутони за аварийно спиране и предупредителни индикатори са предназначени да предпазват както операторите, така и персонала наблизо. Ежедневният контролен списък на оператора на багера трябва да включва тези характеристики, за да се намали рискът от злополуки и да се подобри цялостната безопасност.

3. МЕСЕЧНИ ПРОВЕРКИ ЗА ПОДДРЪЖКА 

Тези редовни проверки позволяват на строителните професионалисти да идентифицират потенциални проблеми на ранен етап, предотвратявайки големи повреди и скъпи ремонти.

1. ПРОВЕРКА НА КОМПОНЕНТИТЕ НА ХОДОВАТА ЧАСТ (ВЕРИЖНО ОБОРУДВАНЕ) 

Компонентите на ходовата част са особено важни за верижно оборудване, като булдозери и багери. Те са критични за осигуряване на стабилност, сцепление и опора на машината.

По време на ежемесечните проверки персоналът по поддръжката трябва да инспектира релсите, ролките, зъбните колела и накрайниците за признаци на повреда или разместване. Правилно поддържаните компоненти на ходовата част допринасят за по-плавна работа и намален разход на гориво.

2. ПРОВЕРКА НА ХИДРАВЛИЧНИТЕ МАРКУЧИ И ВРЪЗКИ 

Течове или повредени хидравлични маркучи могат да доведат до загуба на мощност и ефективност и потенциални опасности за околната среда. По време на месечната поддръжка проверката на всички хидравлични маркучи, фитинги и връзки за течове, пукнатини или признаци на износване е от съществено значение. Навременното идентифициране и подмяна на повредени компоненти предотвратява повреда на хидравличната система и осигурява постоянна работа на оборудването.

Можете да получите висококачествени части за строително оборудване под формата на хидравлични маркучи от MAQ Parts. Те са пионери в тази област и гарантират отлично качество на всички клиенти. 

3. ПРОВЕРКА НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ДВИГАТЕЛЯ 

Добре поддържаният двигател работи ефективно, като намалява разхода на гориво и емисиите. По време на проверката строителните специалисти трябва да оценят фактори като шум от двигателя, емисии на отработени газове и необичайни вибрации. Бързото справяне с аномалиите може да предотврати проблеми с двигателя и да оптимизира цялостната производителност на оборудването.

4. ПРОВЕРКА ЗА ИЗНОСВАНЕ НА ПРИСТАВКИТЕ 

Проверката за износване на приспособленията е важна част от всеки контролен списък за поддръжка на багер. Приставките издържат на значително напрежение по време на строителни задачи и са податливи на износване с течение на времето.

По време на ежемесечните проверки операторите и персоналът по поддръжката трябва да оценяват състоянието на приспособленията, включително зъбите на кофата, режещите ръбове и хидравличните цилиндри. Подмяната на износени или повредени приспособления гарантира оптимална функционалност и производителност по време на строителни операции.

4. ГОДИШНИ ПРОВЕРКИ ЗА ПОДДРЪЖКА 

Прилагането на годишни проверки за поддръжка е проактивен подход, който значително допринася за ефективността и надеждността на строителната техника. Тези проверки включват:

 • Замествания на течности.
 • Проверка и обслужване на спирачната система.
 • Тестване и смяна на износени ремъци и вериги.
 • Проверка на структурната цялост на оборудването.

Следвайки ги, строителните професионалисти могат да удължат живота на оборудването, да намалят времето на престой и да поддържат безопасна работна среда.

1. ЦЯЛОСТНА ПОДМЯНА НА ТЕЧНОСТИ 

Провеждането на цялостна подмяна на течности е от съществено значение за правилното функциониране на строителното оборудване. С течение на времето охлаждащата и хидравличната течност могат да се замърсят, което води до намалена ефективност и потенциална повреда на критични компоненти.

Всички течности трябва да бъдат източени и сменени според указанията на производителя по време на годишната проверка. Той помага да се поддържат охлаждащите и хидравличните системи на оборудването на оптимални нива, насърчавайки плавните операции и предотвратявайки проблеми с прегряване.

Ако искате да смените течността във вашата машина, проверете MAQ части. Те имат отлично качество на течности и резервни части , предлагащи върховни нива на смазване и функционалност. 

2. ПРОВЕРКА И ОБСЛУЖВАНЕ НА СПИРАЧНАТА СИСТЕМА 

Спирачната система трябва да бъде щателно прегледана като част от контролния списък за поддръжка на багера. Спирачните накладки, дисковете и другите компоненти трябва да се проверяват за износване и всички необходими ремонти или замени трябва да се извършват незабавно, за да се предотвратят потенциални инциденти.

3. ТЕСТВАНЕ И ПОДМЯНА НА ИЗНОСЕНИ КОЛАНИ И ВЕРИГИ 

Коланите и веригите предават мощност и движение към различни компоненти на оборудването. С течение на времето тези компоненти могат да се разтегнат или износят, което води до намалена ефективност и компрометирана производителност. Редовната оценка на състоянието им и подмяната на износените ремъци и вериги е от съществено значение за поддържане на производителността на оборудването и предотвратяване на неочаквани повреди.

5. ПОДДРЪЖКА НА ДЪЛГОСРОЧНО СЪХРАНЕНИЕ 

Нека обсъдим контролен списък за дългосрочно съхранение, който ще ви помогне да избегнете щети, когато не използвате вашето оборудване.  

1. ПОДГОТОВКА НА ОБОРУДВАНЕТО ЗА ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИ НА БЕЗДЕЙСТВИЕ 

Първо, всички течности, включително гориво, масло и охлаждаща течност, трябва да бъдат източени, за да се предотврати разграждането и потенциалната повреда на вътрешните компоненти. Съхраняването на оборудване с пълни резервоари може да доведе до кондензация и влошаване на качеството на горивото, което може да доведе до скъпи ремонти по-късно. Освен това батерията трябва да бъде изключена, за да се предотврати разреждане и да се избегнат потенциални повреди поради електрически проблеми. 

2. ПРИЛАГАНЕ НА ПРАВИЛНИ ТЕХНИКИ ЗА СЪХРАНЕНИЕ 

Оборудването трябва да се съхранява на закрито, за да се предпази от сурови климатични условия и пряка слънчева светлина, когато е възможно. Съхранението на открито излага оборудването на елементи, които могат да доведат до ръжда, корозия и влошаване на гумените компоненти. Ако съхранението на закрито не е осъществимо, устойчивите на атмосферни влияния капаци могат да осигурят известна защита.

3. ПРОВЕЖДАНЕ НА ЗАДЪЛБОЧЕНИ ПРОВЕРКИ ПРЕДИ ПОВТОРНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА СКЛАДИРАНОТО ОБОРУДВАНЕ 

Преди връщането на оборудването в експлоатация трябва да се извърши цялостна проверка, за да се идентифицират всички признаци на износване или влошаване. Включва проверка на двигателя, хидравличните системи, гумите и всички други основни компоненти. Отстраняването на всякакви проблеми по време на проверката и извършването на необходимите задачи по поддръжката е от решаващо значение, за да се гарантира, че оборудването работи ефективно и безопасно.

Ако нещо липсва или е повредено, можете лесно да го замените от голямото разнообразие от части за строителна техника от MAQ Parts на достъпни цени. 

Контролен списък за поддръжка на строително оборудване Ползи 

С разрастването на строителния сектор пазарът за поддръжка на машини също се очаква да достигне 33,96 милиарда долара до 2033 г. Можете обаче да избегнете големи разходи за поддръжка надолу по линията, като извършвате редовни проверки на оборудването. Нека обсъдим някои от предимствата на тези проверки и как те ви помагат да избегнете дългосрочни щети. 

1. ПОДОБРЕНА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ОПЕРАТОРИТЕ И РАБОТНИТЕ ПЛОЩАДКИ 

Добре поддържаните машини работят гладко, намалявайки вероятността от неочаквани неизправности или повреди, които биха могли да застрашат операторите и работниците наблизо. Ефективен ежедневен контролен списък на оператора на багер гарантира, че функциите за безопасност, като резервни аларми, бутони за аварийно спиране и предпазни колани, са функционални и готови да предпазят персонала по време на критични операции.

2. ПОДОБРЕНА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ И ЕФЕКТИВНОСТ НА ОБОРУДВАНЕТО 

Оборудването в оптимално състояние работи на върхови нива на производителност, което води до повишена производителност и намален разход на гориво. Правилно смазаните компоненти и редовно проверяваните части допринасят за по-плавна работа и минимизират загубата на енергия, което води до значителни икономии на разходи във времето.

3. УДЪЛЖЕН ЖИВОТ НА ОБОРУДВАНЕТО И НАМАЛЕНО ВРЕМЕ НА ПРЕСТОЙ 

Подробният ежедневен контролен списък на оператора на багера помага за идентифициране на потенциални проблеми и предотвратява ескалирането на малки проблеми в големи повреди. Превантивната поддръжка намалява непланираните престои, позволявайки на строителните проекти да следват графика и повишава ефективността на проекта.

4. СПЕСТЯВАНЕ НА РАЗХОДИ И ВЪЗВРЪЩАЕМОСТ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ

Спестяването на разходи и възвръщаемостта на инвестицията са присъщи предимства на една добре изпълнена програма за поддръжка. Чрез редовна инспекция и поддръжка на оборудването строителните компании избягват скъпи ремонти и замени, които могат да възникнат от занемарени машини. Освен това удължаването на живота на оборудването намалява необходимостта от чести покупки на оборудване, което води до по-голяма възвръщаемост на инвестицията за първоначалните капиталови разходи.

Заключение 

Контролният списък за поддръжка на строително оборудване, описан по-горе, е сложен и изисква задълбочена подготовка и опит. Но също така е важно да използвате оборудване от реномиран производител.

Една такава компания е MAQ Parts, където ви предоставяме висококачествено строително оборудване за всички водещи марки, включително Komatsu, Caterpillar, JCB и др. Ако искате да смените части за строителни машини по време на поддръжка, нашите експерти винаги са готови да ги намерят и поддържайте вашите машини да работят гладко.

Посетете нашия уебсайт днес и резервирайте поръчката си, за да отнесете поддръжката на вашите машини до следващата 
Previous post
МАК ПАРТС - Резервни Части за Строителни Машини
Next post
Таблица с размерите на кофата за багер: Как да изберете правилния тип

Относно блога

Последвайте ни в социалните мрежи, за да не пропуснете съдържанието, което публикуваме специално за вас, нашите потребители
 • Доставки по цял свят
  Изпращаме части по целия свят
 • 12 месеца гаранция
  за всеки продукт
 • 100% безопасност
  Само сигурни плащания
 • Горещи оферти
  Отстъпки до 50%